czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
shishaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 28 mar 2010, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 1 raz

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: shishaa »

W okrąg o środku w punkcie O wpisano czworokąt wypukły ABCD którego przekątne przecinają się w punkcie S.Wiedząc że kąt

AOB=140*,BOD=170*,CSB=75*,oblicz miary kątów czworokąta ABCD.

proszę o pomoc lub rozwiązanie!
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Gadziu »

Wychodzi ładnie. Nie wiem jak ci to przekazać, bo mam to wszystko na rysunku... Spróbuję to jakoś przenieś do kompa, ale nie wiem, czy mi się to uda... Generalnie to kąt A: 85, B: 60, C: 130, D: 85.
Trzeba kombinować z kątami środkowymi i opisanymi na okręgu, środkowymi i kątami w trójkącie i w czworokącie.
ODPOWIEDZ