Oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole trapezu
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie O. Wiadomo że |BC|=|CD|=|AD|=3 |<AOB|=120. Oblicz pole tego trapezu.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz pole trapezu
trójkąt ABO jest równoramienny i kąt AOB= 120 więc:
kąt CAB= kątowi DBA= 30
trójkąt DCO też jest równoramienny.. i podobnie jak poprzednio:
kąt DCA=30
trójkąt ADC jest równoramienny więc kąt DCA=DAC= 30
czyli kąt DAB= 60
i teraz wystarczy narysować wysokość np z wierzchołka D
i z własności trójkąta o kątach 30,60, 90 obliczysz wysokość i dolną podstawę
kąt CAB= kątowi DBA= 30
trójkąt DCO też jest równoramienny.. i podobnie jak poprzednio:
kąt DCA=30
trójkąt ADC jest równoramienny więc kąt DCA=DAC= 30
czyli kąt DAB= 60
i teraz wystarczy narysować wysokość np z wierzchołka D
i z własności trójkąta o kątach 30,60, 90 obliczysz wysokość i dolną podstawę