Wyznacz obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz obwód trapezu
Trapez ABCD jest wpisany w okrąg w ten sposób że podstawa AB trapezu jest średnicą okręgu. Kąt ostry trapezu jest równy 60 a pole jest równe \(\displaystyle{ 26 \sqrt{3}}\). Wyznacz obwód trapezu.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Wyznacz obwód trapezu
Dziwne wyniki mi wychodzą...
trapez ten jest równoramienny...i jeżeli poprowadzisz wysokości to podstawy podzielisz na 3 odcinki,
ten 1 dajmy na to ma długość 'a'
i z trójkąta o kątach: 30,60,90:
wysokość trapezu wynosi: \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
i wysokość jest równa górnej podstawie i ten środkowy odcinek dolnej podstawy też ma taką długość..
i teraz wystarczy wyliczyć to 'a' ze wzoru na pole trapezu
trapez ten jest równoramienny...i jeżeli poprowadzisz wysokości to podstawy podzielisz na 3 odcinki,
ten 1 dajmy na to ma długość 'a'
i z trójkąta o kątach: 30,60,90:
wysokość trapezu wynosi: \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
i wysokość jest równa górnej podstawie i ten środkowy odcinek dolnej podstawy też ma taką długość..
i teraz wystarczy wyliczyć to 'a' ze wzoru na pole trapezu