Trójkąt równoramienny, budowla antyczna.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
KOKS9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lis 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Trójkąt równoramienny, budowla antyczna.

Post autor: KOKS9 »

Trójkat szczytu budowli antycznej zwany frontonem najdokładniej opisuje trójkat równoramienny, w którym ze względów estetycznych stosunek wyskosci do postawy wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}, \ \frac{1}{5} \ lub \ \frac{2}{5}}\)


a)We Frontonie Belwederu (trójkąt równoramienny) stosunek ten wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)

Jakie kąty ma ten Fronton?

b)Kąty frontonu Teatru Wielkiego w Warszawie (trójkąt równoramienny) mają 22 stopni i 136 stopni. Jaki stosunek wysokosci do podstawy tego frontonu?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2010, o 18:34 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt równoramienny, budowla antyczna.

Post autor: piasek101 »

a) czyli możesz przyjąć wysokość (1) a podstawę (4) - szukasz trójkąta prostokątnego, funkcje trygonometryczne (kalkulator, tablice).

b) ,,odwrotnie"
ODPOWIEDZ