Długość boku rombu
Długość boku rombu
Pole rombu, którego kąt rozwarty ma miarę trzy razy większą od miary kąta ostrego wynosi 16 cm kwadratowych. Oblicz długość boku rombu.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Długość boku rombu
\(\displaystyle{ 4\alpha = 180^{o} \Rightarrow \alpha = 45^{o}}\)
\(\displaystyle{ P=a^2\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 16=a^2\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2\sqrt{2}=32}\)
\(\displaystyle{ a^2=16\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4\sqrt[4]{2}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P=a^2\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 16=a^2\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2\sqrt{2}=32}\)
\(\displaystyle{ a^2=16\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4\sqrt[4]{2}}\)
Pozdrawiam.