Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Czy zechciałby ktoś pomóc mi z moim zadaniem ? :]
Polecenie brzmi:
Oblicz długość przekątnej kwadratu, którego trzy wierzchołki leżą na osiach układu współrzędnych, a czwarty należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{a}{x}}\).
Długość przekątnej kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
Długość przekątnej kwadratu
Nie przeliczałam tego, ale intuicyjnie powinno Ci to dać jakiś konkretny wynik:)
Skoro trzy wierzchołki leżą na osiach, na myśl przychodzi mi taki uklad wierzchołków:
\(\displaystyle{ A=(0,0)}\)
\(\displaystyle{ B=(x,0)}\)
\(\displaystyle{ C=(x, \frac{a}{x} )}\)
\(\displaystyle{ D=(0, \frac{a}{x} )}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a<0}\) współrzędne wyglądałyby nieco inaczej, ale z odpowiedniego rysunku łatwo je odczytać.
długości boków są równe, zatem przyrównując odpowiednie , obliczysz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) (tutaj \(\displaystyle{ y=a/x}\)). Możesz to zrobić ze wzoru na odległość między punktami lub przy pomocy wektorów.
Potem ze wzoru na odległość między punktami policzysz odległość punktów \(\displaystyle{ AC}\) lub \(\displaystyle{ BD}\) -szukaną przekątną
Skoro trzy wierzchołki leżą na osiach, na myśl przychodzi mi taki uklad wierzchołków:
\(\displaystyle{ A=(0,0)}\)
\(\displaystyle{ B=(x,0)}\)
\(\displaystyle{ C=(x, \frac{a}{x} )}\)
\(\displaystyle{ D=(0, \frac{a}{x} )}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a<0}\) współrzędne wyglądałyby nieco inaczej, ale z odpowiedniego rysunku łatwo je odczytać.
długości boków są równe, zatem przyrównując odpowiednie , obliczysz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) (tutaj \(\displaystyle{ y=a/x}\)). Możesz to zrobić ze wzoru na odległość między punktami lub przy pomocy wektorów.
Potem ze wzoru na odległość między punktami policzysz odległość punktów \(\displaystyle{ AC}\) lub \(\displaystyle{ BD}\) -szukaną przekątną
Długość przekątnej kwadratu
Witam serdecznie, mam problem z prostokątem, nie mogłem znaleźć postu dotyczącego prostokątó dlatego pisze tutaj, problem jest taki, że mam zadanie, a taka jest jego treść:
Długość boków prostokąta zwiększono o 20 %. Oblicz o ile procent zwiększyło się pole tego prostokąta.
Taka jest treść tego zadania, proszę o wyliczenie i pokazanie w jaki sposób napisać wyliczenie aby wiedzieć na przyszłość.
P.S. To zadanie chyba jest jakieś dziwne, nie ma podanych zbyt dużo danych.
Długość boków prostokąta zwiększono o 20 %. Oblicz o ile procent zwiększyło się pole tego prostokąta.
Taka jest treść tego zadania, proszę o wyliczenie i pokazanie w jaki sposób napisać wyliczenie aby wiedzieć na przyszłość.
P.S. To zadanie chyba jest jakieś dziwne, nie ma podanych zbyt dużo danych.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Długość przekątnej kwadratu
Pole prostokąta wynosi P1=ab
pole prostokąta po zwiększeniu boków:
P2=1.2a * 1.2b
(a + 20%a= 1.2a)
\(\displaystyle{ P_{2}=\frac{36ab}{25}}\)
pole prostokąta po zwiększeniu boków:
P2=1.2a * 1.2b
(a + 20%a= 1.2a)
\(\displaystyle{ P_{2}=\frac{36ab}{25}}\)
Długość przekątnej kwadratu
Mam jeszcze jeden problem, mianowicie z kwadratem, a treść jest następująca:
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a. Punkt E jest środkiem boku DC. Prosta l (el) jest równoległa do boku AB kwadratu i przechodzi przez środki boków AD, BC.
Oblicz obwód trójkąta EFG, gdzie punkty F,G są odpowiednio punktami przecięcia odcinków AE, BE z prostą l (el).
Proszę o rozwiązanie i pokazanie rozwiązania.
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a. Punkt E jest środkiem boku DC. Prosta l (el) jest równoległa do boku AB kwadratu i przechodzi przez środki boków AD, BC.
Oblicz obwód trójkąta EFG, gdzie punkty F,G są odpowiednio punktami przecięcia odcinków AE, BE z prostą l (el).
Proszę o rozwiązanie i pokazanie rozwiązania.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Długość przekątnej kwadratu
tak więc:
|FG|=a/2 gdzie a to bok kwadratu,
jest takie twierdzenie że jeżeli się połączy w trójkącie środki boków to ten bok jest 2 razy krótszy od podstawy trójkąta...
można to też inaczej udowodnić np z proporcji .. jak poprowadzisz wysokość z punkty E,
następnie: z tw Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |AD|^{2}+|DE|^{2}=|AE|^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ a^{2}+ \frac{a^{2}}{4}=|AE|^{2}}\)
wylicz z tego |AE|
i |AE|=2|FE|
i |FE|=|EG|
i koniec zadania:D
|FG|=a/2 gdzie a to bok kwadratu,
jest takie twierdzenie że jeżeli się połączy w trójkącie środki boków to ten bok jest 2 razy krótszy od podstawy trójkąta...
można to też inaczej udowodnić np z proporcji .. jak poprowadzisz wysokość z punkty E,
następnie: z tw Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |AD|^{2}+|DE|^{2}=|AE|^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ a^{2}+ \frac{a^{2}}{4}=|AE|^{2}}\)
wylicz z tego |AE|
i |AE|=2|FE|
i |FE|=|EG|
i koniec zadania:D