Obwód prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lutzen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 wrz 2010, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ptb
Podziękował: 1 raz

Obwód prostokąta

Post autor: lutzen »

Obwód prostokąta jest równy 44 cm. Szerokość prostokąta stanowi 4/7 jego długości. Oblicz pole tego prostokąta.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
z góry dziękuje
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obwód prostokąta

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ a+b=22}\) oraz \(\displaystyle{ a=\frac{4}{7}b}\)
lutzen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 wrz 2010, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ptb
Podziękował: 1 raz

Obwód prostokąta

Post autor: lutzen »

Jeśli to możliwe proszę bardziej rozwiniętą podpowiedź. Nie jestem w stanie rozwiązać, ani nic wymyślić.
Zadanie na poziomie 1 gim.

dziękuję.

//edit.

Mógłbym prosić naprawdę o bardziej jaśniejszą podpowiedź. Nadal nie jestem wstanie nic wymyślić.

Dziękuję
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 20:21 przez lutzen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Obwód prostokąta

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=22 \\ a=\frac{4}{7}b \end{cases}}\)

Wstawiasz jedno do 2 i obliczasz.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ