Czworokąt opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kasia145_1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: kasia145_1994 »

Dane są wierzchołki czworokąta ABCD: A = ( 1, -7 ), B = ( 11, -2 ), C = ( 13, 9 ) , D = ( 3, 4). Sprawdź, czy w czworokąt można wpisać okrąg, jeśli tak to oblicz długość promienia.

Zrobiłam rysunek i da się wpisać okrąg w czworokąt, wyszedł deltoid, ale jak teraz obliczyć długość promienia?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Sherlock »

Wychodzi romb. Promień okręgu wpisanego to połowa wysokości. Jak policzyć wysokość? Na przykład z pola - policz przekątne, z nich pole. Znając pole i długość boku wylicz h...
ODPOWIEDZ