Pole równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ 60cm^{2}}\), obwód 56 cm - , a jedna z jego wysokości ma długość 4cm . Jaką długość ma druga wysokość?
Obliczyłam tylko bok a, bok b nie wiem jak ...
\(\displaystyle{ h_{1}=4cm}\)
\(\displaystyle{ h_{2}= ?}\)
\(\displaystyle{ P= 60cm^{2}}\)
Obw. 56 cm
\(\displaystyle{ P=a* h_{1}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{P}{ h_{1} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{60}{4}}\)
\(\displaystyle{ a= 15cm}\)
\(\displaystyle{ P=b*h _{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{P}{ h_{2} }}\)
dalej nie wiem .....
Proszę o pomoc.
równoległobok- długosc wysokości
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Promny
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1 raz
równoległobok- długosc wysokości
masz juz bok a, więc z obwodu liczymy b
\(\displaystyle{ Obw=2a+2b}\) czyli \(\displaystyle{ b=13}\)
po przekształceniu wzoru z którego wychodziłas dostaniesz
\(\displaystyle{ h _{2}= \frac{P}{b}}\)
\(\displaystyle{ Obw=2a+2b}\) czyli \(\displaystyle{ b=13}\)
po przekształceniu wzoru z którego wychodziłas dostaniesz
\(\displaystyle{ h _{2}= \frac{P}{b}}\)