Trójkąty podobne - krótkie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pawcio1017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 17 paź 2009, o 12:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-da
Podziękował: 8 razy

Trójkąty podobne - krótkie

Post autor: pawcio1017 »

W czworokącie ABCD: kąt DAB= kątDBC i |AD|/|AB| = |DB|/|BC|. Uzasadnij, że odcinek BD zawiera się w dwusiecznej kąta ADC. Z góry dzięki;)
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 24 razy

Trójkąty podobne - krótkie

Post autor: mariolawiki1 »

Zauważ, że trójkąty DAB i DBC są podobne. Uzasadnij to
Wtedy otrzymasz, że \(\displaystyle{ \sphericalangle ADB = \sphericalangle BDC}\), co stanowi rozwiązanie zadania.
Pozdrawiam.
pawcio1017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 17 paź 2009, o 12:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-da
Podziękował: 8 razy

Trójkąty podobne - krótkie

Post autor: pawcio1017 »

Ok dzieki. Pomogło jak sobie każdy z tych trójkątów obróciłem w tą samą stronę;)
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 24 razy

Trójkąty podobne - krótkie

Post autor: mariolawiki1 »

Nie ma sprawy . Pozdrawiam
ODPOWIEDZ