Z punktu na okręgu poprowadzono 2 prostopadłe cięciwy o długościach 6 i 8 cm. Oblicz pole tego koła.
jak takie zadanie się robi ?
problem z cięciwami
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
problem z cięciwami
Zauważ, że przeciwprostokątna, będzie średnicą tego trójkąta, przeciwprostokątna ma długość 10, tak więc promień 5cm:
\(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P=25\pi}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P=25\pi}\)
Pozdrawiam.