oblicz dlugosci odcinkow

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
martyna92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

oblicz dlugosci odcinkow

Post autor: martyna92 »

Rozważmy odcinek AB o długości 18 cm taki, że punkty CD dzielą go w stosunku 5:1:4
wtedy :
| AC | =
|CD | =
|DB | =

Dodatkowo wiemy, że E jest środkiem odcinka AC, F jest środkiem odcinka CD, a G jest środkiem odcinka BD.
wtedy :
|EF| =
|EG| =



pomóżcie proszę...
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

oblicz dlugosci odcinkow

Post autor: nowheredense_man »

Niech \(\displaystyle{ |AC|=a,\ |CD|=b,\ |DB|=c}\), wtedy \(\displaystyle{ a/b=5}\), \(\displaystyle{ b/c=1/4}\) oraz \(\displaystyle{ a+b+c=18}\), stąd: \(\displaystyle{ a=9, b=1,8, c=7,2}\)
martyna92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

oblicz dlugosci odcinkow

Post autor: martyna92 »

dziękuję, a co z |EF| i |EG | ?
ODPOWIEDZ