Stosunek pola podobieństwo figur
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 07:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zamość
- Podziękował: 3 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Stosunek pola trójkąta CDE do pola trapezu ABED jest równy 4:5 . Oblicz| AB| , jeżeli | DE| = 1,6 dm oraz DE||AB
Mam pewne wątpliwości i proszę o pomoc jeżeli można.
Przepraszam ale jakoś słabo wychodzi mi edytowanie treści zadań.
I jeszcze jedno zadanie:
Trójkąt ABC podzielono prostymi m i n równoległymi do AB, na trzy części w taki sposób, że każda z otrzymanych figur ma taką samą wysokość.
Jaki jest stosunek pól:
trójkąta NMC i trójkąta ABC
trójkąta CKL i trójkąta NMC
trapezu KLMN i trapezu ABLK
Mam pewne wątpliwości i proszę o pomoc jeżeli można.
Przepraszam ale jakoś słabo wychodzi mi edytowanie treści zadań.
I jeszcze jedno zadanie:
Trójkąt ABC podzielono prostymi m i n równoległymi do AB, na trzy części w taki sposób, że każda z otrzymanych figur ma taką samą wysokość.
Jaki jest stosunek pól:
trójkąta NMC i trójkąta ABC
trójkąta CKL i trójkąta NMC
trapezu KLMN i trapezu ABLK
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Wskazówka:
Jeżeli skala podobieństwa dwóch figur wynosi \(\displaystyle{ k}\), to stosunek pól powierzchni tych figur wynosi \(\displaystyle{ k^{2}}\)
Oczywiście w tych zadaniach podobne są trójkąty mające wspólny wierzchołek oznaczony jako C i jeżeli jest mowa o polu trapezu, to musisz go zapisać jako różnicę pól odpowiednich trójkątów.
Jeżeli skala podobieństwa dwóch figur wynosi \(\displaystyle{ k}\), to stosunek pól powierzchni tych figur wynosi \(\displaystyle{ k^{2}}\)
Oczywiście w tych zadaniach podobne są trójkąty mające wspólny wierzchołek oznaczony jako C i jeżeli jest mowa o polu trapezu, to musisz go zapisać jako różnicę pól odpowiednich trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 07:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zamość
- Podziękował: 3 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Wydaje mi się że rozumiem, ale zapis powinien wyglądać tak????
\(\displaystyle{ \frac{DE}{AB} = \left( \frac{4}{5} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{DE}{AB} = \left( \frac{4}{5} \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2010, o 09:17 przez gipsatura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Nie.
1) Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem wcześniej:
Oczywiście w tych zadaniach podobne są trójkąty mające wspólny wierzchołek oznaczony jako C i jeżeli jest mowa o polu trapezu, to musisz go zapisać jako różnicę pól odpowiednich trójkątów.
Jeszcze jedna wskazówka:
W tym zadaniu musisz na początek obliczyć skalę podobieństwa. Oznacz podane pola jako 4x oraz 5x i zapisz stosunek pól tych figur które są do siebie podobne (czy trapez może być figurą podobną do trójkąta?)
Które figury są podobne?
Jakie mają pola powierzchni wg proponowanych oznaczeń?
1) Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem wcześniej:
Oczywiście w tych zadaniach podobne są trójkąty mające wspólny wierzchołek oznaczony jako C i jeżeli jest mowa o polu trapezu, to musisz go zapisać jako różnicę pól odpowiednich trójkątów.
Jeszcze jedna wskazówka:
W tym zadaniu musisz na początek obliczyć skalę podobieństwa. Oznacz podane pola jako 4x oraz 5x i zapisz stosunek pól tych figur które są do siebie podobne (czy trapez może być figurą podobną do trójkąta?)
Które figury są podobne?
Jakie mają pola powierzchni wg proponowanych oznaczeń?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 07:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zamość
- Podziękował: 3 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Witam, mam jeszcze problemik, wydaje mi się większy od poprzedniego:
Wykaż że w trójkącie prostokątnym wysokość i środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego tworzą z przyprostokątnymi różne kąty.
Wykaż że w trójkącie prostokątnym wysokość i środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego tworzą z przyprostokątnymi różne kąty.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Stosunek pola podobieństwo figur
Nie jest to prawdą.
Na przykład dla trójkąta prostokątnego równoramiennego wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest jednocześnie środkową.
Na przykład dla trójkąta prostokątnego równoramiennego wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest jednocześnie środkową.