Witam,
mam do zaprezentowania "zagwozdkę" do rozwiązania. Sprawdziłem sporą część internetu i trafiłem tu.
Potrzebuję uzyskać wzór wykorzystujący WSZYSTKIE dane wejściowe (r, d, odl) najlepiej w postaci x(d) = (...)
[DO MODERATORÓW: Zamieszczam obrazek, ponieważ nie jestem w stanie napisać tego tak jednoznacznie, aby każdy czytający zrozumiał problem tak samo - jeśli ktoś potrafi z miłą chęcią zamienię obrazek na treść]
LODZIK:
UWAGA! Odpisując na ten wątek wstawiajcie jedynie rozwiązanie tego problemu zakończone wzorem.
Poprzez rozwiązanie rozumiem zamieszczenie toku myślowego, (krok po kroku dojście do rozwiązania)
Czyli jeszcze inaczej: Z jakich właściwości, wzorów, itp korzystaliśmy w danym kroku
Wyjątkiem są posty zamieszczane w celu "PODPOWIEDZI". Tzn. np. Odpowiedz na pytanie: Jak obliczyć długość łuku posiadając jedynie promień oraz długość cięciwy - ponieważ może to pomóc w rozwiązaniu zadania. Podpowiedziami nie są oczywiste wzory i zależności, typu Twierdzenie Pitagorasa, cosinusów itp. (i wszystko znalezione na Wiki i pierwszych 20 wynikach z Google )
[Jest to informacja dla dużej części użytkowników internetu, która nie wiedzieć czemu zamieszczają nic nie znaczące treści zaśmiecając tym samym internet. Jeśli nie masz nic do napisania to nie nabijaj sobie postów]
Od razu informuję cwaniaczków: Darujcie sobie umieszczanie modyfikacji zamieszczonego rozwiązania i/lub "podpowiedzi". Celem tego wątku jest dojście do rozwiązania, a nie jego inna prezentacja.
Zapraszam wszystkich do zabawy z matematyką i szukania problemów matematycznych do rozwiązywania...
Pozdrawiam!
obliczenie długości łuku, posiadająć "niewygodne" dane
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
obliczenie długości łuku, posiadająć "niewygodne" dane
To ja, jeden z tych cwaniaczków, a raczej cwaniaczek.
Styczna to prosta, a prosta nie na długości.
Licz kolejno:
1. PB (z Pitagorasa dla trójkąta PBE)
2. \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ sin\beta}\) (z twierdzenia sinusów dla trójkąta PCO) i \(\displaystyle{ \beta}\)
4. kąt \(\displaystyle{ \gamma}\)
5. kąt \(\displaystyle{ 2\gamma}\)
6. długość łuku
Styczna to prosta, a prosta nie na długości.
Licz kolejno:
1. PB (z Pitagorasa dla trójkąta PBE)
2. \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ sin\beta}\) (z twierdzenia sinusów dla trójkąta PCO) i \(\displaystyle{ \beta}\)
4. kąt \(\displaystyle{ \gamma}\)
5. kąt \(\displaystyle{ 2\gamma}\)
6. długość łuku