pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 5 razy
pole rombu
Oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm. nie chodzi mi o wynik, a o wyliczenie
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 20:11 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział.
Powód: Zły dział.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
pole rombu
Jedna przekątna to \(\displaystyle{ x}\), druga \(\displaystyle{ x+14}\). Połowy przekątnych w rombie i bok tworzą trójkąt prostokątny, więc \(\displaystyle{ \left( \frac{x}{2} \right)^2+\left( \frac{x}{2}+7 \right) ^2=289}\).