oblicz długości odcinków
- delirioum
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
- Pomógł: 11 razy
oblicz długości odcinków
\(\displaystyle{ \frac{7,2}{b} = \frac{7,2+4,8}{8,8} \\ \\
\frac{7,2}{b}= \frac{12}{8,8} \\ \\
7,2 \cdot 8,8=12b\\ \\
63,36=12b /:12 \\
b=5,28 \\
\\
\frac{8,4}{b} = \frac{8,4+a}{8,8} \\ \\
\frac{8,4}{5,28} =\frac{8,4+a}{8,8} \\ \\
8,4 \cdot 8,8=5,28(8,4+a) \\
73,92=44,352 +5,28a \\
5,28a=29,568 /:5,28 \\
a=5,6\\ \\}\)
\frac{7,2}{b}= \frac{12}{8,8} \\ \\
7,2 \cdot 8,8=12b\\ \\
63,36=12b /:12 \\
b=5,28 \\
\\
\frac{8,4}{b} = \frac{8,4+a}{8,8} \\ \\
\frac{8,4}{5,28} =\frac{8,4+a}{8,8} \\ \\
8,4 \cdot 8,8=5,28(8,4+a) \\
73,92=44,352 +5,28a \\
5,28a=29,568 /:5,28 \\
a=5,6\\ \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
oblicz długości odcinków
Rozważmy odcinek AB o długości 18 cm taki, że punkty CD dzielą go w stosunku 5:1:4
wtedy :
| AC | =
|CD | =
|DB | =
Dodatkowo wiemy, że E jest środkiem odcinka AC, F jest środkiem odcinka CD, a G jest środkiem odcinka BD.
wtedy :
|EF| =
|EG| =-- 2 lis 2010, o 16:22 --pomóżcie proszę...
wtedy :
| AC | =
|CD | =
|DB | =
Dodatkowo wiemy, że E jest środkiem odcinka AC, F jest środkiem odcinka CD, a G jest środkiem odcinka BD.
wtedy :
|EF| =
|EG| =-- 2 lis 2010, o 16:22 --pomóżcie proszę...