trójkąt abc

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wanted35
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

trójkąt abc

Post autor: wanted35 »

Trójkąt ABC o bokach długości: |AB|=10, |BC|=8, |AC|=9jest podobny do trójkąta DEF. Wiedząc, że największy bok trójkąta DEF jest równy najmniejszemu bokowi trójkąta ABC, podaj skalę podobieństwa tych trójkątów oraz oblicz obwód trójkąta DEF. proszę o rozwiązanie z góry dzięki
ODPOWIEDZ