twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 6 razy
twierdzenie Talesa
W trapezie prostokątnym ABCD, w którym AD jest prostopadłe do AB i |AB|= 20 cm oraz |AD|=|CD|= 5 cm przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia się w punkcie P. Oblicz pole S i obwód L trójkąta CDP.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
twierdzenie Talesa
Wskazówka:
Zrób sobie rysunek. Zauważ, że trójkąty ABP oraz DCP są podobne. Oznacz przez x długość odcinka DP. Zapisz proporcje odpowiednich boków (przyprostokątnych) tych trójkątów. Z otrzymanego równania wyznacz x. Dalej to już z górki.
Zrób sobie rysunek. Zauważ, że trójkąty ABP oraz DCP są podobne. Oznacz przez x długość odcinka DP. Zapisz proporcje odpowiednich boków (przyprostokątnych) tych trójkątów. Z otrzymanego równania wyznacz x. Dalej to już z górki.