Gipsową płytę o bokach długości 1 m i 3 m rozcięto na dwa prostokąty podobne. W jakiej skali każda z części pociętej płyty jest podobna do drugiej.
są 4 mozliwosci:
'1.Rozcięcie płyty na połowy .' 'Prostokąty są przystające, czyli podobne w skali 1:1.'
'2.Rozcięcie płyty na prostokąty o bokach 1 i x, oraz 3-x i 1'
3.Rozcięcie plyty na prostokąty o bokach 3 i x oraz 3 i 1-x
Chodzi mi teraz o obliczenie skali tego 2 i 3 przypadku:|baardzo pilne:|
Byłaby mi neizmiernie miło gdyby ktos pomógł:|
Gipsowa płyta CD.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Gipsowa płyta CD.
Wskazówka:
Np. przypadek 2:
skoro prostokąty są podobne, to stosunek odpowiadających sobie boków są jednakowe, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3-x} = \frac{x}{1}}\)
Z tego równania wyznacz x.
Oczywiście jako boki odpowiadające sobie wybieramy dla jednego prostokąta bok na szerokości płyty a dla drugiego prostokąta bok na długości płyty. Wariant taki, że odpowiadające sobie boki leżą na tym samym kierunku płyty masz w przypadku 1.
Np. przypadek 2:
skoro prostokąty są podobne, to stosunek odpowiadających sobie boków są jednakowe, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3-x} = \frac{x}{1}}\)
Z tego równania wyznacz x.
Oczywiście jako boki odpowiadające sobie wybieramy dla jednego prostokąta bok na szerokości płyty a dla drugiego prostokąta bok na długości płyty. Wariant taki, że odpowiadające sobie boki leżą na tym samym kierunku płyty masz w przypadku 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Gipsowa płyta CD.
Wyszło mi,że \(\displaystyle{ x=\frac {1}{6}+ \frac \sqrt {13} { 6} lub x2= -\frac {1} {6} - \frac \sqrt {13} { 6} =>sprzecznosc ,bo x>0 x \neq 3}\)i teraz skala czyli co do czego mam przyrównać?:|ze skala mam własnie najwieksze problemy::|-- 23 paź 2010, o 11:47 --tzn ma być pierwiastek z 13 przez 6 w obu przypadkach;|
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Gipsowa płyta CD.
Twój zapis jest nieczytelny. Korzystając z przycisku "edytuj" popraw go zgodnie z regułami LATEX-a.
Niezależnie od tego Twoje obliczenia i tak są niepoprawne. Po przekształceniu podanej proporcji otrzymasz równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ -x^{2}+3x-1=0}\)
A twoje rozwiązanie to chyba nie są jednak pierwiastki tego równania (najlepiej napisz całe swoje obliczenia)
Niezależnie od tego Twoje obliczenia i tak są niepoprawne. Po przekształceniu podanej proporcji otrzymasz równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ -x^{2}+3x-1=0}\)
A twoje rozwiązanie to chyba nie są jednak pierwiastki tego równania (najlepiej napisz całe swoje obliczenia)