Witam
Mam problem z takim zadaniem, nie wiem jak to ugryzc ;(
oblicz pole trapezu, w ktorym boki rownolegle maja dlugosci 16cm i 44cm, a nierownolegle 17cm i 25cm.
Za wszelka pomoc z góry dziekuje
trapez i jego pole
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
trapez i jego pole
Podziel na 2 trójkąty i prostokąt. Niech h to wysokość, a x odległość od wierzchołka "na dole" do wysokości. Wtedy masz układ równań:
\(\displaystyle{ h^2+x^2=25^2 \\ h^2+(8-x)^2=24^2}\)
Odejmij stronami, wylicz x, wstaw go do pierwszego równania i wylicz wysokość. A dalej to już tylko do wzoru na pole podstaw.
\(\displaystyle{ h^2+x^2=25^2 \\ h^2+(8-x)^2=24^2}\)
Odejmij stronami, wylicz x, wstaw go do pierwszego równania i wylicz wysokość. A dalej to już tylko do wzoru na pole podstaw.
trapez i jego pole
hej chyba dalej cos nie gra, bo x mi wychodzi 14.875 wiec nie wiem czy rownanie jest dobrze ulozone
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
trapez i jego pole
należy rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=44-16\\17^2 = x^2+h^2\\25^2=y^2+h^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h=15}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+B)h = \frac{1}{2} \cdot 60 \cdot 15 = 450 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=44-16\\17^2 = x^2+h^2\\25^2=y^2+h^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h=15}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+B)h = \frac{1}{2} \cdot 60 \cdot 15 = 450 \ cm^2}\)