Proszę o szybką odpowiedź !!
Obwód pnia dębu ma 2m 96 cm. Jaką średnicę ma przekrój poprzeczny tego drzewa?
Obwód pnia dębu ma 2m 96 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Pomógł: 1 raz
Obwód pnia dębu ma 2m 96 cm
l=2m96cm=296cm
Wzór na obwód:
l= \(\displaystyle{ \pi}\) d
po przekształceniu wzoru:
d=\(\displaystyle{ \frac{l}{ \pi }}\)
d=\(\displaystyle{ \frac{296cm}{ 3,14 } \approx 94,27cm}\)
Wzór na obwód:
l= \(\displaystyle{ \pi}\) d
po przekształceniu wzoru:
d=\(\displaystyle{ \frac{l}{ \pi }}\)
d=\(\displaystyle{ \frac{296cm}{ 3,14 } \approx 94,27cm}\)