czworokąt i punkt w nim

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

czworokąt i punkt w nim

Post autor: wilk »

potrzebuję rozwiązania zadania w miarę prędko ( z góry dziękuję ):
mamy dany czworokąt ABCD i punkt O wewnątrz niego. wiadomo że:
\(\displaystyle{ \sphericalangle AOB= \sphericalangle COD=120}\);\(\displaystyle{ AO=OB}\);\(\displaystyle{ OC=OD}\)
punkty K,L,M są środkami odpowiedni boków AB,BC,CD udowodnij żę trójkąt KLM jest równoboczny.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

czworokąt i punkt w nim

Post autor: anna_ »



Podpowiedzi masz na rysunku.
Trójkąty \(\displaystyle{ ACO}\) i \(\displaystyle{ DOB}\) są przystające, z tego masz , że \(\displaystyle{ ML=LK}\)
Policz kąt \(\displaystyle{ AEB}\), powinno wyjść \(\displaystyle{ 120^o}\), czyli \(\displaystyle{ \sphericalangle BEC=60^o}\)
Z trójkąta \(\displaystyle{ BEC}\) otrzymamy więc \(\displaystyle{ \beta+\gamma=120^o}\)
więc \(\displaystyle{ | \sphericalangle MLK|=60^o}\), czyli trójkąt KLM jest rownoboczny.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

czworokąt i punkt w nim

Post autor: wilk »

dzięki wielkie ale powiedz mi skąd wiesz ze ML=LK??-- 20 paź 2010, o 06:33 --już wiem dzięki
ODPOWIEDZ