oblicz szerokość rzeki.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kaska_0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 gru 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: kaska_0 »

Aby obliczyć szerokość rzeki,zmierzono następujące odcinki (patrz rysunek): |AB|=20m, |CD|=12m, |AC|=10m.Oblicz szerokość tej rzeki

Rysunek:


szukałam już w innych miejscach, ale było roznanie liniowe o czym jeszcze sie nie uczylismy wiec to nie to.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = \frac{x+10}{20}}\)
kaska_0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 gru 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: kaska_0 »

ale jak dalej oliczyc x?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 20x=12(x+10)}\)
kaska_0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 gru 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: kaska_0 »

a jeszcze dalej? całkiem nie wiem jak to zrobić.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: anna_ »

15 lat więc gimnazjum, takie równania są w VI klasie podstawówki
kaska_0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 gru 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta

oblicz szerokość rzeki.

Post autor: kaska_0 »

widocznie nie w mojej podstawowce. dziekuje za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ