Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ x^2+y^2-10x+4y+25=0}\) przechodzących przez początek układu współrzędnych.
Obliczyłem, że:
\(\displaystyle{ S=(5,2)
r = 2
prosta l: y=ax+b}\)
Przechodzić musi przez punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) i być w odległości 2 od środka.
Jak dalej pociągnąć to zadanie?
Styczna do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Styczna do okręgu
Styczne będą postaci \(\displaystyle{ y=ax}\), a nie \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-10x+4y+25=0}\)
pogrupuj wyrazy podobne
\(\displaystyle{ x^2+(ax)^2-10x+4(ax)+25=0}\)
potem \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-10x+4y+25=0}\)
pogrupuj wyrazy podobne
\(\displaystyle{ x^2+(ax)^2-10x+4(ax)+25=0}\)
potem \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Styczna do okręgu
\(\displaystyle{ x^2+(ax)^2-10x+4(ax)+25=0}\)
\(\displaystyle{ (a^2 + 1)x^2 + (4a - 10)x + 25 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(4a - 10)^2-4 \cdot (a^2 + 1) \cdot 25}\)
\(\displaystyle{ (a^2 + 1)x^2 + (4a - 10)x + 25 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(4a - 10)^2-4 \cdot (a^2 + 1) \cdot 25}\)