Szerokość rzeki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Axe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 8 cze 2010, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zwoleń
Pomógł: 1 raz

Szerokość rzeki

Post autor: Axe »

Aby obliczyć szerokość rzeki,zmierzono następujące odcinki (patrz rysunek): |AB|=20m, |CD|=12m, |AC|=10m.Oblicz szerokość tej rzeki

Rysunek:
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Szerokość rzeki

Post autor: patryk_elk »

|SC|=x z podobieństwa trójkatów \(\displaystyle{ \frac{x}{12}=\frac{x+10}{20}}\)
i rozwiązujesz r-nie liniowe
ODPOWIEDZ