oblicz pole figury

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

oblicz pole figury

Post autor: shems1988 »

W kole o środku O i promieniu r=4 poprowadzono cięciwę AB. Oblicz pole figur na jakie cięciwa podzieliła koło. Jeśli pole trójkąta AOB jest równe 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

oblicz pole figury

Post autor: justynian »

liczymy pole wycinka koła odejmujemy od niego pole trójkąta i mamy pole odcinka ograniczonego cięciwą AB.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

oblicz pole figury

Post autor: shems1988 »

nie bardzo rozumiem , bo w polu wycinka koła potrzebuje kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) a ja go przecież nie znam. A jak oblicze te pole odcinka koła to znam ten trójką i pole odcinka, a co z resztą częścią tego koła?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

oblicz pole figury

Post autor: justynian »

No nie wiem czy nie znasz masz pole trójkąta AOB, wiesz że jest równoramienny i znasz długość ramienia zatem ze wzoru na pole trójkąta wyznaczasz miarę \(\displaystyle{ \alpha}\)
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

oblicz pole figury

Post autor: shems1988 »

a no tak, przepraszam nie skojarzyłam; no dobra to już wiem, a możesz mi powiedzieć co z resztą figury mam zrobić?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

oblicz pole figury

Post autor: justynian »

odjąć od pola koła pole tego odcinka które obliczysz.
ODPOWIEDZ