Oblicz stosunek długości okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz stosunek długości okręgu
Oblicz stosunek długości okręgu opisanego na kwadracie do długości okręgu wpisanego w ten kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz stosunek długości okręgu
Tak narysowałem okrąg opisany na kwadracie i okrąg wpisany w kwadrat ale ciągle nie wiem jak obliczyć stosunek bo nie mam żadnych danych podanych.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz stosunek długości okręgu
O taki stosunek chodzi ?
\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{ \frac{1}{2}a }{ \frac{1}{2}a \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{ \frac{1}{2}a }{ \frac{1}{2}a \sqrt{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Oblicz stosunek długości okręgu
Tak, tylko w poleceniu masz stosunek długości okręgu opisanego do wpisanego, czyli \(\displaystyle{ \frac{R}{r}}\).