Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło o polu \(\displaystyle{ 4 \pi}\)
-- 14 paź 2010, o 16:03 --
Witam na prawdę nikt nie potrafi tego rozwiązać??
Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło.....
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnyśląsk
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło.....
Z pola koła wylicz jego promień. Zauważ, że dziewięciokąt foremny składa się z dziewięciu przystających trójkątów równoramiennych o kącie 40 stopni przy wierzchołku.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnyśląsk
Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło.....
No właśnie do tego momentu doszedłem tylko nie wiem jak właśnie obliczyć pole tego trójkąta bo r to wiadomo równa się 2
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło.....
Jest taki wzór na pola trójkąta gdzie wykorzystujesz długości dwóch boków i kąt między tymi bokami...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz pole 9-kąta foremnego wpisanego w koło.....
Wzór na pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin \gamma}\)
wyliczysz pole jednego trójkąta o kącie 40*. Teraz pomnóż to pole razy 9 i masz pole dziewięciokąta foremnego.
Powodzenia, i pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin \gamma}\)
wyliczysz pole jednego trójkąta o kącie 40*. Teraz pomnóż to pole razy 9 i masz pole dziewięciokąta foremnego.
Powodzenia, i pozdrawiam.