Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dejzula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrkowice

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: Dejzula »

boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5% . O ile % wzroslo jego pole.

Pole trójkata rownobocznego \(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)

\(\displaystyle{ a+a*5 \%}\)
i jak to dalej ??
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \frac{(1,05a)^2\sqrt{3}}{4}}\)
Dejzula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrkowice

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: Dejzula »

no tak . Tearz pytaja o ile % wzroslo jego pole ...
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{(1,05a)^2\sqrt{3}}{4} }{\frac{a^2\sqrt{3}}{4}} \cdot 100}\)
Dejzula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrkowice

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: Dejzula »

wyszlo mi ze o 10,25 % dobrze ??
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Boki trójkata rownobocznego wydłużono o 5%

Post autor: agulka1987 »

dobrze
ODPOWIEDZ