1.Oblicz stosunek pola trójkąta równobocznego do pola koła wpisanego w ten trójkąt
2.trójkąt ABC jest podobny do trojkąta A`B`C`. Jeśli trójkąt ABC ma boki 2,3,4 to trójkąt A`B`C` ma boki...
Prosze o pomoc
stosunek pola trójkąta do pola koła wpisanego i inne
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
stosunek pola trójkąta do pola koła wpisanego i inne
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{3}h = \frac{1}{3} \cdot \frac{a\sqrt{3}}{2} = \frac{a\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{t}}{P_{k}} = \frac{\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}{\pi r^2} = \frac{\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}{\pi \left( \frac{a\sqrt{3}}{6} \right)^2 } = ...}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{t}}{P_{k}} = \frac{\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}{\pi r^2} = \frac{\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}{\pi \left( \frac{a\sqrt{3}}{6} \right)^2 } = ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
stosunek pola trójkąta do pola koła wpisanego i inne
Wyszło \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3} }{ \pi }}\) Dobrze??
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy