Proste a i b przecinają ramiona... - Twierdzenie Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
CullenTeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
Podziękował: 7 razy

Proste a i b przecinają ramiona... - Twierdzenie Talesa

Post autor: CullenTeam »

Proste a i b przecinają ramiona kąta o wierchołku L tak , jak na rysunku. Sprawdź, czy proste ai b są równoległe, jeżeli.

a) |LA| = 2.5 cm, |AS| = 1.5 cm, |AO| = 0.5 dm, |KS| = 0.8 dm
b) |LA| = 5.1 cm, |LS| = 6.8 cm, \(\displaystyle{ frac{|LO|}{|OK|}[ ex]
c) |LA| = 26 cm, |AS| = 4 cm, |LO| = 13 cm, |LK| = 16 cm


Rysunek do zadania.}\)
ODPOWIEDZ