z właściwości prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
ADAM1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BBa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

z właściwości prostokąta

Post autor: ADAM1234 »



Dane:
|AB| = 2|AE| = 2|EB|
|BC| = 2|BF| = 2|FC|

a) jak uzasadnić, że odcinki AM, MN, i NC są jednakowej długości
b) jak uzasadnić, że trójkąty AEM i CNF mają równe pola.

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

z właściwości prostokąta

Post autor: DEXiu »

Ad. a
Dorysuj sobie kilka identycznych prostokątów tak, aby powstał prostokąt o wymiarach 3x x 3b (a, b - wymiary danego prostokąta). W każdym pociągnij przekątną równoległą do danej, przedłuż półprote DE i DF i skorzystaj z tw. Talesa.
Ad. b
Jak uzasadnisz już to, co jest w a), to potem wystarczy zauważyć, że EF jest równoległy do AC, skąd wysokości tych trójkątów są równej długości, a ponieważ |AM|=|NC|, to stąd już mamy co należało.
Awatar użytkownika
ADAM1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BBa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

z właściwości prostokąta

Post autor: ADAM1234 »

widać już wszystko - dzięki!
ODPOWIEDZ