uzasadnienie współlinowości punktów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

uzasadnienie współlinowości punktów

Post autor: 111sadysta »

Udowodnij, że jeżeli punkty A, B, C są współliniowe, to
\(\displaystyle{ \left| AB \right| =\left| AC \right| +\left| CB \right|}\) lub \(\displaystyle{ \left| AC \right| =\left| AB \right| +\left| BC \right|}\) lub \(\displaystyle{ \left| BC \right| =\left| BA \right| +\left| AC \right|}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

uzasadnienie współlinowości punktów

Post autor: Inkwizytor »

Narysuj prostą. Zaznacz 3 punkty na niej. Niezależnie od tego jak podpiszesz te punkty {A, B, C} to będzie zawsze odpowiadać jednemu z tych przypadków
ODPOWIEDZ