Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
1.Obwody 3 wielokątów podobnych pozostają w stosunkach 2:3:4 Suma pól tych wielokątów wynosi 290.Oblicz pole każdego z nich.
2.Podstawy trapezu mają w sumie długość s,a pole tego trapezu wynosi P.Wiedżac ,że trapez jest równoramienny , oblicz pole kwadratu zbudowanego na przekątnej tego trapezu.
3.Dłuższa przekątna rombu ma długość 14, a kąt ostry jest równy 60 stopni . Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten romb do pola rombu.
4.Na okręgu o promienu r opisane trapez prostokątny,którego najkrótszy bok ma długość 3/2r.Oblicz pole tego trapezu.
5.Na okręgu opisano trapez prostokątny, Odległość środka okręgu od końców pochyłego ramienia wynoszą 2 i 4 , oblicz pole tego trapezu.
6.Wykaż ,że w czworokącie wypukłym suma długości dwóch boków przeciwległych jest mniejsza od sumy długości przekątnych.
Z góry dzięki za pomoc
2.Podstawy trapezu mają w sumie długość s,a pole tego trapezu wynosi P.Wiedżac ,że trapez jest równoramienny , oblicz pole kwadratu zbudowanego na przekątnej tego trapezu.
3.Dłuższa przekątna rombu ma długość 14, a kąt ostry jest równy 60 stopni . Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten romb do pola rombu.
4.Na okręgu o promienu r opisane trapez prostokątny,którego najkrótszy bok ma długość 3/2r.Oblicz pole tego trapezu.
5.Na okręgu opisano trapez prostokątny, Odległość środka okręgu od końców pochyłego ramienia wynoszą 2 i 4 , oblicz pole tego trapezu.
6.Wykaż ,że w czworokącie wypukłym suma długości dwóch boków przeciwległych jest mniejsza od sumy długości przekątnych.
Z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Podpowiedź do 1
Stosunek pól figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobieństwa.
2.
\(\displaystyle{ ABDC}\) - wierzchołki trapezu
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ E}\) - punkt w którym wysokość z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) przecina bok \(\displaystyle{ AB}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sh}{2} \Rightarrow h= \frac{2P}{s}}\)
\(\displaystyle{ a+b=s}\)
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{a+b}{2}= \frac{s}{2}}\)
\(\displaystyle{ d^2=h^2+|AE|^2}\)
Stosunek pól figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobieństwa.
2.
\(\displaystyle{ ABDC}\) - wierzchołki trapezu
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ E}\) - punkt w którym wysokość z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) przecina bok \(\displaystyle{ AB}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sh}{2} \Rightarrow h= \frac{2P}{s}}\)
\(\displaystyle{ a+b=s}\)
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{a+b}{2}= \frac{s}{2}}\)
\(\displaystyle{ d^2=h^2+|AE|^2}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 23:07 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Rozjaśniło mi sie już troche!
Z góry serdecznie Pani dziękuje:)
Z góry serdecznie Pani dziękuje:)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
W 2 miałam literówki, sprawdź jeszcze raz
3.
Kąt ostry rombu jest równy \(\displaystyle{ 60^o}\). Jak dorysujesz krótszą przekątną, to otrzymasz dwa trójkąty równoboczne.
Połowa dłuższej przekątnej będzie wysokością takiego trójkąta (rombu także), więc ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego można policzyć bok trójkąta (rombu).
4. Oznaczenia na rysunku jak w 2, tyle że trapez jest prostokątny.
\(\displaystyle{ a}\) - podstawa dolna
\(\displaystyle{ b=1,5r}\) - podstawa górna
\(\displaystyle{ h=2r}\) - wysokość
\(\displaystyle{ |BC|=c}\)
\(\displaystyle{ |EB|=a-b=a-1,5r}\)
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+1,5r=2r+c \\ c^2=(2r)^2+(a-1,5r)^2 \end{cases}}\)
3.
Kąt ostry rombu jest równy \(\displaystyle{ 60^o}\). Jak dorysujesz krótszą przekątną, to otrzymasz dwa trójkąty równoboczne.
Połowa dłuższej przekątnej będzie wysokością takiego trójkąta (rombu także), więc ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego można policzyć bok trójkąta (rombu).
4. Oznaczenia na rysunku jak w 2, tyle że trapez jest prostokątny.
\(\displaystyle{ a}\) - podstawa dolna
\(\displaystyle{ b=1,5r}\) - podstawa górna
\(\displaystyle{ h=2r}\) - wysokość
\(\displaystyle{ |BC|=c}\)
\(\displaystyle{ |EB|=a-b=a-1,5r}\)
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+1,5r=2r+c \\ c^2=(2r)^2+(a-1,5r)^2 \end{cases}}\)
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
po przenalizowaniu , wydaje mi sie ,że wszystko jest ok
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
A ja mam pytanie do zad 2 ile wynosi pole ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Podstaw
\(\displaystyle{ h= \frac{2P}{s}}\)
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{s}{2}}\)
do
\(\displaystyle{ d^2=h^2+|AE|^2}\)
i licz
\(\displaystyle{ d^2}\) - to właśnie to pole
\(\displaystyle{ h= \frac{2P}{s}}\)
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{s}{2}}\)
do
\(\displaystyle{ d^2=h^2+|AE|^2}\)
i licz
\(\displaystyle{ d^2}\) - to właśnie to pole
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Aha no to dość skomplikowane zostawiłem jako \(\displaystyle{ d^{2} = \frac{ 4p^{2} }{ s^{2} } + \frac{ s^{2} }{ 4}}\)
A w zad 3 pole wyjdzie \(\displaystyle{ 42 \sqrt{3}}\) ?
A w zad 3 pole wyjdzie \(\displaystyle{ 42 \sqrt{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
tyle samo co pole ?
Mi a wtszło \(\displaystyle{ \frac{7 \sqrt{3} }{2}}\)
a mam na myśli bok rombu
Mi a wtszło \(\displaystyle{ \frac{7 \sqrt{3} }{2}}\)
a mam na myśli bok rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka zadań na które brak mi pomysł , z planimetri -matura.
Przecież pytałeś o pole a nie o bok.elo111 pisze:Pole rombu
bok wyszedł
\(\displaystyle{ \frac{14 \sqrt{3} }{2}}\)