Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
BigMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: BigMat »

A trójkącie ABC mamy dane: a=8cm, b=11cm, a jeden z odcników, a na który dwusieczna kąta przy wierzchołku C dzieli bok AB jest równa jednemu z boków danych. Wyznaczyć 3 bok trójkąta.

Maja wyjść dwa wyniki. Jeden mi wychodzi i jest równy 152/11, ale dochodzą do drugiego, dostaję wynik 209/8, a moim zdaniem nie jest on prawidłowy (po sprawdzeniu). Proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: anna_ »

Mam całkiem inne wyniki.
Podaj obliczenia, z których otrzymałeś swoje.
BigMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: BigMat »

Tzn. rozpatrywałem 4 przypadki.

Mamy trójkąt ABC. b=11, a a=8. Dwusieczna opuszczona na bok AB, czyli c dzieli ten bok tak, ze zgodnie z twierdzeniem mamy: jedna połówka podsatwy, załóżmy, ze d do drugiej, załóżmy, że e ma się do siebie tak jak b do a. W pierwszym przypadku za d podstawiam 8 i z proporcji wyliczam e=64/11, wychodzi wtedy, że cały bok ma 152/11.

W drugim przypadku d=11 i e=8 a w trzecim d=8 i e=11 co wydaje mi się niezgodne w stosunku do polecenia i w ogóle z moją logiką.

W czwartym przpadku za e podstawiłem 11 i z proporcji wyszło, że d=121/8. Cały bok z powyrzszych wyliczeń wychodzi 209/8... a po sprawdzeniu nie wychodzi.

Z góry przepraszam za takie dziwne przedstawienie obliczeń, ale jestem nowy i jeszcze nie zajrzałem do informacji na temat przedstawiania ich. Mam nadzieję, że się połapiesz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: anna_ »

Kurcze, myślałam, że wyniki podane w pierwszym poście to długości tych części, a nie cały trzeci bok.

Rozwiązanie są ok, tylko zapomniałeś dodać, że trzeci odcinek, czyli \(\displaystyle{ d+e<11+8}\),więc to drugie rozwiązanie odrzucamy.
BigMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: BigMat »

No właśnie... dzięki;)
ODPOWIEDZ