Oblicz dlugość boku AB...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iwona512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 22:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Oblicz dlugość boku AB...

Post autor: iwona512 »

W trapezie ABCD trzy boki mają długośc: [AD]=6cm, [DC]=8cm, [BC]=9cm, ponadto Kąt [ADC]=[ACB].
a). Wykaż że trójkaty ACD i BCA są podobne.
b). Oblicz długosć boku AB
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz dlugość boku AB...

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Zrób sobie rysunek i zauważ, że:

\(\displaystyle{ \sphericalangle BAC= \sphericalangle ACD}\)
iwona512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 22:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Oblicz dlugość boku AB...

Post autor: iwona512 »

Proszę o dokładne wyliczenie zadania...
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz dlugość boku AB...

Post autor: mat_61 »

Zrobiłaś rysunek? Zauważyłaś co wynika z równości podanych przeze mnie miar kątów?

Mogę pomóc w rozwiązaniu zadania, ale niestety nie piszę gotowców.
ODPOWIEDZ