Długość boku rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Długość boku rombu

Post autor: laser »

Pole rombu jest równe 12,5 a kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Oblicz długość boku tego rombu.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Długość boku rombu

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ P=a^2sin \alpha \Rightarrow a= \sqrt{ \frac{P}{sin \alpha } }}\)
ODPOWIEDZ