obwód prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mateusz123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 sty 2009, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asfsdfGB?dfdfgdgs/df/sF/sdF/sdF?sDF

obwód prostokąta

Post autor: mateusz123 »

Witam. Jeden z boków prostokąta jest o \(\displaystyle{ 3\ cm}\) dłuższy, a drugi o \(\displaystyle{ 1\ dm}\) krótszy od boku pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o \(\displaystyle{ 170\ cm^2}\) mniejsze od pola kwadratu. Oblicz obwód tego prostokąta.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 11:04 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

obwód prostokąta

Post autor: agulka1987 »

a-długość boku kwadratu

\(\displaystyle{ (a+3)(a-10)=a^2 - 170}\)

\(\displaystyle{ a=20}\)


\(\displaystyle{ Ob_{prost.} = 2(a+3)+2(a-10) = 63 \ cm}\)
ODPOWIEDZ