równoległobok, suma kątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równoległobok, suma kątów

Post autor: darek20 »

ABCD jest równoległobokiem. Rozważmy punkt P taki że \(\displaystyle{ \sphericalangle PBC = \sphericalangle PDC}\). Pokaż że \(\displaystyle{ \sphericalangle APB+ \sphericalangle CPD=180^o}\)
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

równoległobok, suma kątów

Post autor: pawels »

Niech \(\displaystyle{ T_{\vec{AB}}(P)=P'}\). Wówczas \(\displaystyle{ PP'CD}\) jest równoległobokiem, czyli \(\displaystyle{ \angle CP'P=\angle CDP=\angle PBC}\), czyli na \(\displaystyle{ PBP'C}\) można opisać okrąg, czyli \(\displaystyle{ \angle DPA+\angle CPB=\pi}\), czyli ta druga suma też jest równa \(\displaystyle{ \pi}\), co kończy dowod.
ODPOWIEDZ