pole czworokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

pole czworokata

Post autor: darek20 »

Niec ABCD będzie wypukłym czorokątem gdzie \(\displaystyle{ AB=8, ~ BC=12, ~ CD=10, ~ DA=6}\)
Niech M,N będą środkami \(\displaystyle{ AC, BD, ~ MN=3.}\)
Oblicz pole tego czworokata \(\displaystyle{ ABCD.}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

pole czworokata

Post autor: timon92 »

Niech \(\displaystyle{ P,Q,R,S}\) będą środkami \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\). Łatwo policzyć, że \(\displaystyle{ NS=4,SM=5}\), to znaczy, że trójkąt \(\displaystyle{ \Delta MNS}\) jest prostokątny.

Wprowadźmy układ współrzędnych tak, że \(\displaystyle{ M=(0,0), N=(3,0), S=(3,4)}\). Ponieważ \(\displaystyle{ MN=3, NP=3, MP=6}\), więc \(\displaystyle{ P=(6,0)}\). Łatwo wyznaczyć współrzędne pozostałych punktów. Obliczenie pola czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) nie stanowi teraz problemu.

ODPOWIEDZ