Dowód, wyprowadzanie wzoru na pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ppppp

Dowód, wyprowadzanie wzoru na pole czworokąta

Post autor: ppppp »

Witam. Mam dowieść, wyprowadzić taki wzór: P= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)p\(\displaystyle{ \cdot}\)q\(\displaystyle{ \cdot}\)sin\(\displaystyle{ \alpha}\), gdzie:
p - pierwsza przekątna czworokąta
q - druga przekątna czworokąta
sin \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry zawarty między tymi przekątnymi

Myślałem, nad tym, żeby skorzystać ze wzoru na pole trójkąta (tu akurat cztery trójkąty na jakie podzielony jest czworokąt), ale nie wiem jak to zapisać i w ogóle. Proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dowód, wyprowadzanie wzoru na pole czworokąta

Post autor: anna_ »

AU
AU
99394e57d8d38b59m.png (11.17 KiB) Przejrzano 682 razy
[/url]

\(\displaystyle{ p=a+c}\)
\(\displaystyle{ q=b+d}\)

I licz tak jak pisałeś
ppppp

Dowód, wyprowadzanie wzoru na pole czworokąta

Post autor: ppppp »

Ah rzeczywiście dzięki.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dowód, wyprowadzanie wzoru na pole czworokąta

Post autor: Sherlock »


\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_1\cdot q_1+ \frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_2 \cdot q_2+ \frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_1 \cdot q_2+ \frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_2 \cdot q_1= \frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_1(q_1+q_2)+\frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_2(q_2+q_1)=\frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_1 \cdot q+\frac{1}{2} sin\alpha \cdot p_2 \cdot q=...}\)
ODPOWIEDZ