Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 15 razy
Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
1)W trapez równoramienny o krótszej podstawie długości \(\displaystyle{ 1}\) wpisano okrąg. Promień tego okręgu ma długość \(\displaystyle{ 1}\). Oblicz pole trapezu.
Jak to zrobić? Mam \(\displaystyle{ r=1, a=1, h=2r=2, b=?}\)
Skąd wziąć wymiar \(\displaystyle{ b}\)?
2)W okrąg o promieniu 1 wpisano kwadrat, a następnie na tym okręgu opisano kwadrat. Oblicz stosunek pól kwadratów: wpisanego i opisanego.
Narysowałem sobie wszystko, bok większego kwadratu to \(\displaystyle{ 2 \cdot r=2,}\) jak obliczyć bok mniejszego?
3) Dane są dwa okręgi O1 i O2 o wspólnym środku. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 10cm. Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okręgi.
Tu nie mam żadnych pomysłów ;/
4) W okręgu obieramy średnicę AB i równoległą do niej cięciwę CD. Udowodnij, że w trójkącie ACD różnica kątów przy wierzchołkach C i D jest kątem prostym.
Jeden kąt powtarza się tu dwa razy, ale nie wiem co i jak.
Proszę o pomoc - wskazówki lub rozwiązania.
Z góry dzięki
piternet
Jak to zrobić? Mam \(\displaystyle{ r=1, a=1, h=2r=2, b=?}\)
Skąd wziąć wymiar \(\displaystyle{ b}\)?
2)W okrąg o promieniu 1 wpisano kwadrat, a następnie na tym okręgu opisano kwadrat. Oblicz stosunek pól kwadratów: wpisanego i opisanego.
Narysowałem sobie wszystko, bok większego kwadratu to \(\displaystyle{ 2 \cdot r=2,}\) jak obliczyć bok mniejszego?
3) Dane są dwa okręgi O1 i O2 o wspólnym środku. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 10cm. Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okręgi.
Tu nie mam żadnych pomysłów ;/
4) W okręgu obieramy średnicę AB i równoległą do niej cięciwę CD. Udowodnij, że w trójkącie ACD różnica kątów przy wierzchołkach C i D jest kątem prostym.
Jeden kąt powtarza się tu dwa razy, ale nie wiem co i jak.
Proszę o pomoc - wskazówki lub rozwiązania.
Z góry dzięki
piternet
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
1. własność czworokąta z wpisanym okręgiem + pitagoras.
2. połowa przekątnej kwadratu jest równa promieniowi.
3. wzór na pole pierścienia; różnicę kwadratów promieni z pitagorasa.
4. zbuduj trapez - ( równoramienny ), kąt ADB jest prosty - trójkąt oparty na średnicy.
2. połowa przekątnej kwadratu jest równa promieniowi.
3. wzór na pole pierścienia; różnicę kwadratów promieni z pitagorasa.
4. zbuduj trapez - ( równoramienny ), kąt ADB jest prosty - trójkąt oparty na średnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 15 razy
Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
Dzięki, 3 zadanka poszły.
Została czwórka, nie wiem jak ją zrobić. narysowałem wszystko, zaznaczyłem kąty itp, ale nie mam pomysłu.
Została czwórka, nie wiem jak ją zrobić. narysowałem wszystko, zaznaczyłem kąty itp, ale nie mam pomysłu.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 15 razy
Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
Ok, dzięki mam to. Tylko wynikł mały problem przy 1, wydawało mi się ok, ale nie jest.
Wiem, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\)
Z pitagorasa wyszły mi głupoty, tj. z takiego równania:
\(\displaystyle{ x^{2} + h^{2}= c^{2}}\),
gdzie x to \(\displaystyle{ \frac{b-a}{2}}\)
h to wysokość
c to długość boku (tego co są ich dwa)
Z tego wyszło mi że \(\displaystyle{ c= \sqrt{ h^{2}+ c^{2} }}\) ;/
Można jeszcze prosić o wskazówki. ;p?
Wiem, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\)
Z pitagorasa wyszły mi głupoty, tj. z takiego równania:
\(\displaystyle{ x^{2} + h^{2}= c^{2}}\),
gdzie x to \(\displaystyle{ \frac{b-a}{2}}\)
h to wysokość
c to długość boku (tego co są ich dwa)
Z tego wyszło mi że \(\displaystyle{ c= \sqrt{ h^{2}+ c^{2} }}\) ;/
Można jeszcze prosić o wskazówki. ;p?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Zestaw zadań - okrąg, figury wpisane
a - dolna podstawa; b - ramię;
\(\displaystyle{ a + 1 = 2b \,\,\, \rightarrow b = \frac{a + 1}{2}}\);
\(\displaystyle{ ({\frac{a - 1}{2}})^{2} + 2^{2} = b^{2}}\)
podstawiasz i masz.
\(\displaystyle{ a + 1 = 2b \,\,\, \rightarrow b = \frac{a + 1}{2}}\);
\(\displaystyle{ ({\frac{a - 1}{2}})^{2} + 2^{2} = b^{2}}\)
podstawiasz i masz.