Jaki promień okręgu ?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jerzy19462
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wąbrzeźno
Podziękował: 22 razy

Jaki promień okręgu ?

Post autor: jerzy19462 »

Witam!
Mam do rozwiązania następujące zadanie. " Długość okręgu jest równa obwodowi kwadratu o boku 4cm. Oblicz promień tego okręgu." Chciałbym upewnić się czy dobrze wyliczyłem. Obwód kwadratu = 16cm, tak więc i obwód okręgu to 16cm. Podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ l=2\pi r}\) wyliczyłem iż promień tego okręgu wynosi \(\displaystyle{ \frac{8}{ \pi } cm.}\)

Dzięki za sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 18:18 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jaki promień okręgu ?

Post autor: anna_ »

Jest ok.
ODPOWIEDZ