pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole koła
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 6=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{3\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \pi \cdot \left( \frac{3\sqrt{2}}{2} \right)^2 = \frac{9}{2}\pi = 4,5 \pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 6=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{3\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \pi \cdot \left( \frac{3\sqrt{2}}{2} \right)^2 = \frac{9}{2}\pi = 4,5 \pi \ cm^2}\)