trójkąt, okrąg opisany i ciągi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

trójkąt, okrąg opisany i ciągi

Post autor: MaxCorleone »

nie jestem pewien czy to w tym dziale ale proszę o pomoc

w trójkącie jeden z kątów ma miarę 120°
długości boków tego trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, którego suma wynosi 30
wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia wpisanego w ten trójkąt
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

trójkąt, okrąg opisany i ciągi

Post autor: baksio »

boki możemy oznaczyć
\(\displaystyle{ a_{1},a_{1}+r,a_{1}+2r}\)
Na przeciwko największego kąta jest najdłuższy bok więc wykorzystamy twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ (a_{1}+2r)^2=a_{1}^2 + (a_{1}+r)^2 -2*a_{1}*(a_{1}+r)*cos120}\)
Wymnażamy. Wiemy że obwód równa się 30 więc dostaniemy taki układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a_{1}+r=10\\-2a_{1}^2 +a_{1}*r+3r^2=0\end{array}}\)
Po wyliczeniu boków możesz skorzystać ze wzorów:
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4*P_{tr}}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{P_{tr}}{p}}\)
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

trójkąt, okrąg opisany i ciągi

Post autor: MaxCorleone »

\(\displaystyle{ r=\frac{P_{tr}}{p}}\)
co to jest w mianowniku?
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

trójkąt, okrąg opisany i ciągi

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ p = \frac{a+b+c}{2}}\)
Czyli to jest połowa obwodu trójkąta.
ODPOWIEDZ