Stosunek długości odcinków . Trójkąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Stosunek długości odcinków . Trójkąty

Post autor: magdi^^ »

1. W trójkącie KLM dane są \(\displaystyle{ \left| KL\right|=3,\left| LM\right|=6,\left| MK\right| =7}\). Oblicz pole trójkąta oraz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka K.
2. W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 2 cm. W trójkąt wpisano
okrąg. Punkt styczności D okręgu z ramieniem AC dzieli to ramię na dwa odcinki, których długości pozostają w stosunku \(\displaystyle{ \left| AD\right| : \left| DC\right|= 2 : 3}\). Oblicz obwód tego trójkąta.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stosunek długości odcinków . Trójkąty

Post autor: piasek101 »

1) Pole z Herona; wysokość z pola.
ODPOWIEDZ