Muszę rozwiązać poniższe zadanie: ( treść to oblicz f)
niestety nie wiem jak, gdyż nie mam podanego żadnego boku z prawej strony, próbowałem na kilka sposobów i nadal nic, będę wdzięczny za pomoc.
Twierdzenie Talesa problem z rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Twierdzenie Talesa problem z rozwiązaniem
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \frac{f+45}{40}= \frac{f+45+20}{50}}\) I dalej rozwiąż to równanie. Na początek pomnóż na krzyż... Dalej już z górki.
\(\displaystyle{ \frac{f+45}{40}= \frac{f+45+20}{50}}\) I dalej rozwiąż to równanie. Na początek pomnóż na krzyż... Dalej już z górki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Twierdzenie Talesa problem z rozwiązaniem
Tak proporcja jest oczywiście prawdziwa, ale nie wynika z tw. Talesa - choć jest tak przez niektórych traktowana (tw. Talesa dotyczy proporcji odcinków na ramionach kąta) - tylko z podobieństwa trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Twierdzenie Talesa problem z rozwiązaniem
Tak masz rację to nie jest "czysty Tales".mat_61 pisze:Tak proporcja jest oczywiście prawdziwa, ale nie wynika z tw. Talesa - choć jest tak przez niektórych traktowana.