przekątna rombu i kąty
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
przekątna rombu i kąty
Przekątna rombu jest \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\) razy dłuższa od jego boku. Oblicz kąty rombu.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
przekątna rombu i kąty
Przekatne rombu przecinaja sie pod katem prostym, wezmy sobie jeden z trojkatow protokatnych:
przeciwprostokatna wynosi a, przyprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{3}a/2=\frac{5}{6}a}\)
sinus jednego z katow wynosi 5/6 teraz mozesz znalezc ten kat. kat w rombie jest dwa razy wiekszy, dalej powinnas sobie poradzic
przeciwprostokatna wynosi a, przyprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{3}a/2=\frac{5}{6}a}\)
sinus jednego z katow wynosi 5/6 teraz mozesz znalezc ten kat. kat w rombie jest dwa razy wiekszy, dalej powinnas sobie poradzic