pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole koła
\(\displaystyle{ a=\sqrt{\left( \frac{1}{2}d_{1}\right)^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2}\right)^2 } = \sqrt{3^2+4^2} = 5}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{\frac{1}{2}d_{1} \cdot \frac{1}{2}d_{2}}{a} = \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \frac{144}{25} \pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{\frac{1}{2}d_{1} \cdot \frac{1}{2}d_{2}}{a} = \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \frac{144}{25} \pi \ cm^2}\)