7. W trapez równoramienny wpisano koło.Krótsza podstawa trapezu ma 4
cm długości, a ramię 20 cm długości.Oblicz:
a.pole koła wpisanefo w ten trapez
b.pole tego trapezu
Bardzo proszę o pomoc
pole koła wpisanego w trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole koła wpisanego w trapez równoramienny
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ a+4=40}\)
\(\displaystyle{ a=36}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{c^2 - \left( \frac{a-b}{2}\right)^2 }= \sqrt{20^2 - 16^2} = \sqrt{144}=12}\)
\(\displaystyle{ P_{T} = \frac{1}{2}(a+b)h = 240 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}h = 6}\)
\(\displaystyle{ P_{K} = \pi r^2 = 36 \pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ a+4=40}\)
\(\displaystyle{ a=36}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{c^2 - \left( \frac{a-b}{2}\right)^2 }= \sqrt{20^2 - 16^2} = \sqrt{144}=12}\)
\(\displaystyle{ P_{T} = \frac{1}{2}(a+b)h = 240 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}h = 6}\)
\(\displaystyle{ P_{K} = \pi r^2 = 36 \pi \ cm^2}\)